Het is onze ambitie om leidinggevend te zijn in de transitie naar een duurzame samenleving en circulaire economie. Innovatie en ontwikkeling zijn essentieel bij het waarmaken van deze ambitie.
De afdeling R&D, genaamd Team Techniek voor de Toekomst, focust zich op het ontwikkelen van producten en diensten waarmee we een belangrijke bijdrage leveren in de energietransitie.
De ontwikkelde Hoog Temperatuur Warmtepomp ‘TT68’ is het hart van de Wij Maken Energie technologie.
De TT68 is een duurzaam collectief All Electric systeem dat warm tapwater en verwarmingswater op hoge temperaturen kan leveren. De hoog temperatuur warmtepomp heeft een substantieel hogere efficiency dan conventionele warmtepompen (meer dan 30%).
De techniek is All-Electric en gebaseerd op water-water warmtepomptechnologie waarbij altijd gewerkt wordt met een Warmte Koude Opslag in de bodem (WKO).
Ofwel: Centraal gestookte gas-ketel ERUIT en TT68 Warmtepomp erin.
De volgende voordelen bestaan met de technologie van Wij Maken Energie
-Van het Gas Af: Verduurzaming naar All-electric is op lange termijn goed voor de financiële business case aangezien de gasprijs verder stijgt en hiernaast een noodzakelijk is omdat het gasnetwerk wordt uitgefaseerd.
-Minder grote initiële investeringen, aangezien investeringen niet nodig zijn in:
-Isolatie en/of verbeterde afgiftesysteem (alleen investeren als dit samenvalt met natuurlijke vervangingsprogramma’s).
-Ingrijpende investeringen op woningniveau zoals alternatieven van ‘verketelen’ of ‘luchtwarmtepomp per woning’.
Snelheid: De collectieve CV installatie kan éénvoudig worden vervangen door de TT68. Doordat er geen/minder ingrepen nodig zijn, is de woningvoorraad veel sneller van het gas af te halen.
In combinatie met het gebruik van de warmtepomp technologie wordt een Smart Grid koppeling gerealiseerd.
Dit impliceert er in het energiesysteem flexibiliteit bestaat wanneer warmte kan worden geproduceerd. Warmteproductie en hiermee inkoop van elektra zal hierbij plaatsvinden als het aanbod aan stroom hoog is (prijs laag) veelal veroorzaakt door een hoog aanbod van duurzame energie (zon en/of wind).
Door deze Smart grid technologie toe te passen dragen wij bij een maatschappelijke business case om duurzame produktie te stimuleren en waarmee centrale back up elektriciteits-centrales kan worden verminderd.
Hiernaast kan de Smart Grid door de Netbeheerder worden gebruikt om congestie management mee uit te voeren, ofwel als het elektriciteitsnetwerk de vraag of aanbod in een regio niet aankan is het mogelijk dat de netbeheerder invloed uitoefent op de timing waarop door onze techniek energie wordt opgewekt. Dit draagt bij aan de maatschappelijke business case om investeringen in het elektriciteitsnetwerk zo veel waar mogelijk te beperken.
In 2015 is de Innovatie van de Hoog Temperatuur Warmtepomp uitgeroepen tot Nummer 1 meest belovende innovatie van RVO Nederland - Top sector Energie. Hiervoor heeft Linthorst een demonstratie-subsidie (DEI) ontvangen om het product versneld naar de markt te brengen.
De overheid stimuleert hiermee innovatie in duurzame energie.
De technologie van de Hoog Temperatuur Warmtepomp is ‘bewezen’ technologie en wordt door Linthorst toegepast in diverse projecten in de Utiliteitsbouw (meer dan 10x geimplementeerd):
Leiden | VVE Flats & Verzorgingstehuis |
Van der Valk Hotel | Lent, Enschede, Utrecht, Groningen, Apeldoorn, Tilburg |
Gemeente Zoetermeer | Gemeente complex |
Hiernaast wordt de techniek komend jaar op de volgende projecten gerealiseerd:
Wiedebroek | Verpleegtehuis |
TMZ | Zorgcentrum |
Beesterswaag | Verzorgingstehuis |
Bosbad Putten | Zwembad |
Van der Valk | Haarlem, Schiphol, Deventer, Nooddorp |
Het rendement van de installaties is in lijn of boven de gestelde normen.
Oprichter van Linthorst Techniek, Henk Linthorst, zag het eind jaren zeventig al dat fossiele brandstoffen zijn eindig. In die tijd merkte Nederland, onder andere door de oliecrises, hoe afhankelijk we zijn van fossiele brandstoffen.
Op de foto links ziet u de ontwikkelde energie-demonstratiewagen van het Technisch Installatiebedrijf H. Linthorst dat in het begin van de jaren '80 het land door trok. Deze demonstratiewagen informeerde toen al het grote publiek over de mogelijkheden van nieuwe, duurzame technieken. In de wagen waren diverse vooruitstrevende technieken te zien zoals zonnepanelen, een windmolen, een warmtepomp, een hout gestookte installatie en een zonneboiler.
Sinds die tijd is het installatie uitgegroeid tot Linthorst Techniek en gericht op verduurzaming. Hoe? Door middel van veel onderzoek en ontwikkeling naar innovatieve en alternatieve warmtevoorzieningen. Dit heeft geleid tot de TT68 hoog temperatuur warmtepomp. De TT68 is in staat om tientallen huizen te verwarmen en te voorzien van warm tapwater. Dit betekent voor u een gasloze woning. Een toekomst waar veiliger, duurzamer én goedkoper wonen werkelijkheid wordt.
Wij van “Wij Maken Energie” kunnen de TT68 u laten voorzien van warmte. Lees hieronder meer over de techniek over de verduurzaming.