Menu
Zoeken

Stadhuis | Zoetermeer

vrij

 

De gemeente Zoetermeer wil het goede voorbeeld geven op het gebied van duurzaamheid. En het goede voorbeeld geven in modern samenwerken. 

dichtbij

 

Samenwerking en Duurzaamheid staat centraal: Eén duurzamen opwekinstallie waarbij energie wordt gedeeld voor vele afnemers in en rondom het Stadhuis. 

Eigenschappen

Locatie Zoetermeer
Start project mei 2016
Oplevering december 2017
Opdrachtgever Dura Vermeer Bouw, Hengelo
Architect OTH Architecten
Vloeroppervlakte 16.000m²

Bijzonderheden

Delen via

"Het Stadhuis is nu het minst duurzame gebouw van Zoetermeer. De gemeente wil het gebouw duurzamer maken, van energielabel G naar energielabel A. Ook vertoont het huidige Stadhuis ernstig achterstallig onderhoud, is gedateerd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd." -Gemeentenieuws

De locatie van en rondom het bestaande Stadhuis wordt her-ontwikkeld voor bestaande en nieuwe gebruikers:

  • Stadhuis Zoetermeer
  • Kantoor ANWB en UWV
  • Woontonen 30 appartementen
  • Museum
  • Horeca gelegenheden

De Gemeente heeft in samenwerking met Wij Maken Energie gekozen voor ‘samenwerking’ en gekozen om energie te delen. Hiervoor is één centrale warmte & koude opwekinstallatie gerealiseerd die energie gaat leveren aan alle afnemers in dit gebied. Op deze wijze is er voldoende omvang om een duurzaam concept te realiseren (versus traditionele decentrale CV-gas-ketels), zijn de kosten per gebruiker lager en krijgt iedereen op een duurzame wijze energie.

De centrale warmte-opwek en levering vindt plaats door Linthorst Energie Services (ESCO) waarmee Linthorst totale verantwoordelijkheid neemt voor het rendement van de installatie en lange termijn instandhoudingskosten (total cost of ownership).

Technisch Ontwerp

Wij Maken Energie heeft hier de vrije hand in het ontwerp. De installatie is All Electric (met CV-ketels als back up voorziening) middels een Hoog Temperatuur Warmtepomp (TT68 eigen ontwikkelng) in combinatie met een WKO. Hiernaast is een duurzaam LED verlichtingsplan en zonnepanelen voor eigen opwek van elektra.

Voor een goed binnenklimaat is gebruik gemaakt van klimaatplafonds in het gehele kantoor gebouw ten behoeve van warmte en koeling.

Hieronder een virtuele rondleiding door het nieuwe stadhuis van Zoetermeer.

 

MailMapsBelSluit