Menu
Zoeken

Stadhuis | Zoetermeer

denk vooruit

De gemeente Zoetermeer wil het goede voorbeeld geven op het gebied van duurzaamheid. En het goede voorbeeld geven in modern samenwerken. 

blijf dichtbij

Samenwerking en Duurzaamheid staat centraal: Eén duurzamen opwekinstallie waarbij energie wordt gedeeld voor vele afnemers in en rondom het Stadhuis. 

Eigenschappen

Status Opgeleverd
Locatie Zoetermeer
Start project mei 2016
Oplevering december 2017
Opdrachtgever Dura Vermeer Bouw, Hengelo
Architect OTH Architecten
Vloeroppervlakte 16.000m²

Bijzonderheden

Het Stadhuis is nu het minst duurzame gebouw van Zoetermeer. De gemeente wil het gebouw duurzamer maken, van energielabel G naar energielabel A. Ook vertoont het huidige Stadhuis ernstig achterstallig onderhoud, is gedateerd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. -Gemeentenieuws

De locatie van en rondom het bestaande Stadhuis wordt her-ontwikkeld voor bestaande en nieuwe gebruikers:

  • Stadhuis Zoetermeer
  • Kantoor ANWB en UWV
  • Museum
  • Horeca gelegenheden

De Gemeente heeft in samenwerking met Wij Maken Energie gekozen voor ‘samenwerking’ en gekozen om energie te delen. Hiervoor is één centrale warmte & koude opwekinstallatie gerealiseerd die energie gaat leveren aan alle afnemers in dit gebied. Op deze wijze is er voldoende omvang om een duurzaam concept te realiseren (versus traditionele decentrale CV-gas-ketels), zijn de kosten per gebruiker lager en krijgt iedereen op een duurzame wijze energie.

De centrale warmte-opwek en  warmte-koude levering vindt plaats door Wij Maken Energie (ESCO) waarmee wij de totale verantwoordelijkheid nemen voor het rendement van de installatie en lange termijn instandhoudingskosten (total cost of ownership).

Technisch Ontwerp

De installatie is All Electric (met CV-ketels als back up voorziening) middels een Hoog Temperatuur Warmtepomp (TT68 eigen ontwikkeling) in combinatie met een WKO. Hiernaast  zorgen zonnepanelen voor eigen opwek van elektra.

Voor een goed binnenklimaat is gebruik gemaakt van klimaatplafonds in het gehele kantoor gebouw ten behoeve van warmte en koeling.

MailMapsBelSluit